Copyright © 2021 SPEX Yazılım ve Siber Güvenlik Hizmetleri A.Ş.

Siber Güvenlik Dersleri

admin • 07/01/2022

Ülkemizde ve dünyada üniversite okuyan birçok öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin çoğu gelecek kaygısı yaşıyor. Gelecek kaygısı yaşamak istemeyen çocuklar siber güvenlik ve yazılım gibi bölümleri tercih ediyor.

Siber Güvenlik Eğitimi

Teknolojinin devamlı gelişmesi siber güvenliğe olan talebi artırıyor. Siber güvenlik eğitimi, üniversitelerde veriliyor. Üniversiteler, öğrencilerini donanımlı hale getirmek için büyük emekler harcıyor. Her üniversitede verilen siber güvenlik eğitimi değişiyor.

Siber güvenliğin temel konuları her üniversitede öğrencilere öğretiliyor. Eğitimin bu kısmı hiçbir üniversitede farklı olmuyor. Öğrenciler siber güvenliğin esaslarını anlayınca bir sonraki aşamaya geçiliyor.

Siber güvenlik alanında çalışmak isteyenlerin dersleri özümsemesi gerekiyor.

Siber Güvenlik Bölümündeki Dersler

Siber güvenlik, birçok farklı dersten oluşuyor. Öğrenciler vize ve final sınavlarıyla öğrendiklerini veya öğrenemediklerini görebiliyor. Siber güvenlik derslerinde not tutmak gerekiyor. Öğrenciler pek çok farklı terimle karşılaştığı için not tutmak zorunda kalıyor. Aksi halde önemli yerler unutulabiliyor.

Siber güvenlik alanındaki derslerin çoğu uygulamalı oluyor. Siber güvenlik programında bulunan bazı dersler:

  • Ağ ve web güvenliği
  • Bilişim temelleri
  • Adli bilişim

Siber güvenlik programları üniversiten üniversiteye değişebiliyor.

Siber Güvenlik Mühendisleri

Pek çok mühendislik türü bulunuyor. Her bir mühendislik türünün uğraş alanı değişiyor. Siber güvenlik alanında kendilerini geliştirenler mühendis olarak çalışabiliyor. Siber güvenlik mühendisi olabilmek için tamamlanması gereken birçok işlem bulunuyor.

Uzmanlar, siber güvenlik mühendisi olmak isteyenlere devamlı kendilerini geliştirmelerini ve öne çıkmalarını öneriyor. Yoksa iş bulmak çok daha zor olabiliyor. Yabancı dil, öğrencileri ön plana çıkarıyor.

Siber güvenlik mühendisleri genelde özel kurumlarda çalışıyor. Pek çok sektörde çalışan siber güvenlik mühendisleri devlet kurumlarında da iş bulabiliyor.

Siber Güvenlik Eğitimi Kaç Yıl

Üniversitelerde verilen eğitim süreleri değişiyor. Bazı programlar 4 yıldan oluşurken bazı programlar 2 yılda tamamlanıyor. 2 yılda tamamlanan programlar arasında siber güvenlik de yer alıyor. Siber güvenliğin 4 yıllık bölümleri bulunmuyor.

Öğrenciler 2 yıllık süreçte pek çok dersten sınava giriyor. Bazı öğrenciler derslerin tamamında başarılı olamayıp dönem veya yıl uzatabiliyor. Dönem veya yıl uzatan öğrenciler başarısız dersi düzeltmeden okulu tamamlayamıyor.

Siber güvenlik eğitiminde ikinci yıl genelde simülasyona dayalı eğitimle tamamlanıyor. Öğrenciler, gerçek hayata yakın olması için simülasyon eğitimi alıyor.

Siber Güvenlik İş İlanları

Siber güvenlik alanını başarıyla bitiren kişiler diplomalarını alabiliyor. Diploma alabilmek için birtakım şartları yerine getirmek gerekiyor. Diploma alan öğrenciler iş hayatına atılmaya çalışıyor. Siber güvenlik bölümünü bitiren öğrenciler farklı sektörlerde çalışabiliyor.

Siber güvenlik iş ilanları listesi internette bulunabiliyor. İşverenler aradığı pozisyonları internete yazıyor. İş ilanına başvurmak isteyen kişiler, şartları inceleyip başvurabiliyor. İş ilanı yapacak olan kişilerden CV isteniyor. CV belgesinde gerekli her türlü bilginin yer alması gerekiyor. Siber güvenlik iş ilanlarına yüz yüze de başvurulabiliyor.

Yorum Yap