Güvenlik her alanda uygulanması gereken ve insanları bu anlamda iyi eğiterek her türlü önlemlerin alınmasını sağlayan bir durumdur. Siber güvenlik kısaca mobil cihazları, bilgisayarları, sunucuları, ağları ve elektronik sistemleri kötü saldırılara karşı korumak amacıyla kullanılan uygulamalara verilen isimdir. Siber güvenlik mobil bilgi işlemden işletmelere kadar geçerlidir.
Sanal dünya kapsamında bilgi güvenliğinin oluşturulması gerekir. Kişisel verilerin korunması kanunu çerçevesinde değerlendirildiği zaman siber güvenlik uygulanması gereken bir yöntemdir. Siber güvenlik eğitim alanında da önemlidir. Bilgi, mobil cihaz veya bilgisayar gibi sanallaştırmaya yönelik durumlar karşısında siber güvenliği devreye sokabilirsiniz.
Siber Güvenlik Kategorileri Nelerdir?
Siber güvenlik çeşitli kategorilere ayrılmaktadır. Siber güvenlik kategorileri aşağıdaki gibidir:
- Bilgi güvenliği,
- Uygulama güvenliği,
- Ağ güvenliği,
- Olağanüstü bilgi kurtarma ve iş sürekliliği,
- Operasyonel güvenlik,
- Son kullanıcı eğitimi.
Bu kategoriler tek tek ele alındığı zaman bilgi güvenliği aktarma ve depolama alanında bilgilerin korunmasını ele alır. Uygulama güvenliği yazılım uygulamalarının tehditlerden etkilenmemesini sağlar. Ağ güvenliği dışarıdan gerçekleşen saldırılara karşı bilgisayar ağını korur.
Olağanüstü bilgi kurtarma ve iş sürekliliği, bir kuruluşun siber güvenlik olayına neden olan başka bir olaya yanıt verdiği durumdur. Operasyonel güvenlik, veri varlıklarının korunması ve işlenmesi ile ilgili süreçleri içerir. Kullanıcıların ağa erişirken sahip oldukları izinleri ve verileri nasıl kullanabileceğini belirleyen prosedürler arasındadır. Son kullanıcı eğitimi, tahmin edilemeyen siber güvenlik faktörünü ele alır.
Siber Güvenlik Uzmanı
Siber güvenlik uygulamalarını yöneten ve güvenliği sağlayan kişiler siber güvenlik uzmanı olarak tanımlanır. Siber güvenlik uzmanı, çalışmalarını sürdürdüğü elektronik bilgi sisteminin yönetilmesini ve kurulmasını sağlar. Devlet kurumlarında ya da özel şirketlerde çalışabilir. Sanal dünyanın her geçen gün daha da ilerlemesiyle beraber siber güvenlik uzmanlarına ihtiyaç daha da artmaktadır.
Siber Güvenlik Uzmanlarının Sorumlulukları
Siber güvenlik uzmanları ağ sisteminde yer alan saldırı zaaflarını belirler ve bunlara karşı önceden önlem alır. Olabilecek en kötü saldırılara karşı kayıpları en aza indirgemek için uğraşır. Algoritma çözümlemelerini gerçekleştirir ve yenileri için sürekli geliştirme çalışmalarında bulunur.
Siber saldırı ataklarına karşı performans ürünlerini planlar ve kullanır. Siber güvenlik uzmanının pek çok sorumlulukları vardır. Bilgi güvenliğini yönetmeleri bütün şirketler tarafından istenir. Şirkete veya kuruma ait veri tabanlarının ele geçirilmesi oldukça kötü sonuçlara neden olabilir. Bu olaylara karşı siber güvenlik uzmanlarının çözümler üretmesi gerekir.
Siber Güvenlik Eğitimi
Siber güvenlik uzmanlarının faaliyetlerini sürdürebilmesi için siber güvenlik eğitimi almaları gerekir. Bu eğitim kapsamına eğitimli hacker adı da verilir. Siber güvenlik eğitimi, endüstri meslek liselerindeki bilgisayar programları bölümünden ve bu alandaki kurslardan alınabilir. Bu alanda ilerlemek isteyen kişiler internet üzerinden istedikleri kaynaklara hemen ulaşabilirler. Siber güvenlik uzmanlarının bir diploma veya sertifikaya sahip olmaları gerekir.